Mediation

Een arbeidsconflict gaat doorgaans gepaard met heftige emoties. Partijen zijn flink uit balans. Ik begin een arbeidsmediation daarom altijd met individuele gesprekken. In die gespekken leg ik uit wat mediation inhoudt en onderzoeken we samen of mediation inderdaad op zijn plaats is en wat daarvoor nodig is. Ieder kan in dat eerste gesprek ook zijn eigen verhaal kwijt, zonder de druk van de andere partij. Na die individuele gesprekken wordt, na ondertekening van de mediationovereenkomst, in de vervolggesprekken het eigen verhaal gedeeld met de ander en gezocht naar gezamenlijke belangen en oplossingen. Oplossingen die leiden tot een werkbare situatie naar ieders tevredenheid. De mediation wordt afgerond met afspraken op papier of op andere minder formele wijze naar de wens van partijen.

Bij teammediations werk ik graag samen met een co-mediator. Dat doe ik als de groep te groot is om met voldoende zorg alleen te kunnen begeleiden, of als specifieke expertise en kennis vereist is.

Een mediationproces wordt verricht op basis van een mediationovereenkomst, conform het MfN-reglement en de MfN-gedragsregels. 

Trainingen, workshops en procesbegeleiding

In overleg lever ik maatwerk passend bij de situatie en de organisatie. Soms is het vooral prettig, of nodig om met een team een gezamenlijke vaardigheid te leren, bijvoorbeeld hoe je elkaar feedback kan geven of aanspreken met behoud van een goede collegiale relatie.

Tarieven

Ik werk op basis van een uurtarief.  Het aantal uren voor een mediation is uiteraard afhankelijk van de situatie, maar gemiddeld vinden na de individuele gesprekken tussen de 1 en de 3 gezamenlijke gesprekken plaats van maximaal 2 uur.

Ook is het mogelijk om een vaste prijs af te spreken voor een mediationtraject. Inbegrepen zijn  dan de intakegesprekken, het opstellen van contracten, telefonische contacten met partijen, reistijd- en reiskosten, het opstellen van contracten, correspondentie met partijen via mail en een mediationgesprek. U weet dan vooraf waar u aan toe bent qua kosten. 

De kosten voor trainingen en workshops zijn maatwerk. 

Locatie

Een omgeving waar partijen zich veilig voelen en vrijuit kunnen spreken is een voorwaarde voor moeilijke en vertrouwelijke gesprekken. De gesprekken vinden plaats op neutraal terrein, in overleg te bepalen.